Rabarbermarängtårta med limegrädde

 

Det här receptet har jag fått av min pappas jobbarkompis. Jag gjorde den till midsommar och det blev succé!

3 tårtor eller en 3-våningstårta

Ingredienser

Marängbottnar:
8 äggvitor
1 tsk pressad citron
6 dl strösocker
(ev röd hushållsfärg)

Inkokt rabarber:
800g rabarberstjälkar
1 dl sött vitt vin, t.ex muscatvin
2 dl strösocker

Limegrädde:
10 dl vispgrädde
1 burk limecurd
Saften från 1 lime

Så här gör du

Marängbottnar:
Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Tillsätt sockret. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Klä tre plåtar med bakplåtspapper och använd en springform (24 cm) som mall när du ritar ut cirklar på pappret. Fördela smeten på de tre plåtarna och bred ut. Sätt in marängbottnarna i ugnen, sänk temperaturen till 100 grader. Grädda ca 1.5 timme (eller tills de är klara). Låt bottnarna kallna på galler.

Inkokt rabarber:
Skala och skär rabarberstjälkarna i små bitar. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt vin och socker. Sjud under lock i ca 5 minuter. Låt kallna i lagen. Häll av lagen. (Spara lagen, det är en god saft om man späder med vatten!)

Limegrädde:
Vispa grädde fluffigt. Rör curden så den blir mjuk och tillsätt limesaft. Vänd ner i grädden.

3-våningstårta:
Lägg marängbotten på ett stort fat. Bred ut 1/3 av grädden och klicka sedan ut 1/3 av rabarbern. Täck med den andra botten och bred ut 1/3 av rabarbern och 1/3 av grädden över. Lägg på den sista bottnen, klicka ut resten av rabarbern och täck hela tårtan med resten av grädden.

3 tårtor:
Klicka ut 1/3 av rabarbern på varje botten och täck alla tårtor med grädden.

Toppa med massa jordgubbar och lite limeskal!