Vegansk kola med vanilj och flingsalt!
Hejsan! Igår hade jag en kompis hemma och gjorde julgodis. Hon tål inte mjölkprodukter så vi bästemde oss för att testa göra godis på havregrädde och margarin och det funkade hur bra som helst!!
Ingredienser
3 dl socker
1 dl glykos
80 g margarin
2 dl havregrädde
1 tsk flingsalt
1 vaniljstång
extra flingsalt att strö på toppen
Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. det ska karamelliserats och bli bärnstensfärgat.
Värm upp grädde, smör, flingsalt och både fröna från vaniljstången och själva stången i en annan kastrull samtidigt som sockret karamelliseras.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned blandningen av margarin och grädde.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader.
Gör ett kulprov För att se om du har rätt konsistens. ( häll lite smet i ett glas med kallt vatäten. Då kan du se hur seg kolan blir).
Häll upp smeten i en form och strö flingsalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar Och rullas i smörpapper.