Pavlova med passionsfruktscurd

 
 
Det här är en efterrätt som jag rekommenderar starkt! Jag gjorde den tillsammans med min kompis Ebba. (hennes blogg hittar ni här). Den är både söt från marängen och syrlig och fräsch av curden. Ursäkta för de dåliga bilderna. (Det är lite svårt att ta bra bilder i dåligt ljus och folk runt omkring sträcker sig över bordet och väntar på efterrätt...) Receptet på passionsfruktscurden är taget från Älska att baka.

15 portioner

 
Ingredienser

Marängbottnar:
8 äggvitor
5 dl strösocker
4 krm ättika
4 tsk maisena
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt

Passionsfruktscurd:
10 passionsfrukter
2 dl strösocker
100 g smör
2 lime
2 msk maizena
4 äggulor
2 ägg


70 g mörk choklad
50 g vit choklad
1 stjärnfrukt
5 dl grädde
2 passionsfrukter

Så här gör man

Maräng:
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Ha i sockret lite i taget. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Ha i maisena, vaniljsocker, salt och ättika. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa små skålar av marängsmeten. Grädda ca 75 minuter. Byt plats på plåtarna när halva tiden gått. Om det blir smet kvar kan man spritsa minimaränger till dekoration. Minimarängerna gräddas i samma temperatur fast lite kortare tid. Låt svalna på galler.

Passionsfruktcurd:
Dela passionsfrukterna och gröp ur allt fruktkött med kärnor ner i en kastrull.
Tillsätt socker och smör och sjud några minuter. Sila allt genom att pressa kärnorna hårt med baksidan av en sked mot en sil en stund. Spara kärnorna! Häll den silade curden tillbaks i kastrullen och värm på igen.
Pressa saften ut limen i ett glas och rör i maizenan så den blir klumpfri. Rör ner i curden.
Vispa ihop äggen med äggulorna lite snabbt och rör ner i curden. Sila bort eventuella äggklumpar. Tillsätt så mycket kärnor som du vill ha. Fortsätt sjuda och rör hela tiden tills den har en tjock härlig konsistens. Låt svalna och bevara i en burk med tätt lock.
Curden håller endast några få dagar eftersom den innehåller äggula.

Montering:
Temperera chokladen. Använd ca 50 g av den mörka chokladen till att göra dekorationer. Gör lite som du vill! Skölj stjärnfrukten. Skär tunna skivor. Dela varje skiva i hälften. Doppa halva stjärnhalvorna i rästen av den mörka chokladen och ringla över den vita chokladen.

Fyll varje marängskål med passionsfruktscurd. Lägg på grädde så att curden inte syns. Deckorera med stjärnfrukt, chokladdekorationer, minimarängerna och passionsfrukt.