Äppelpaj med vaniljfyllning

Detta var ett litet experiment! Det är en äppelpaj med en krämig vaniljfyllning baserad på crème fraiche. Det gör den lite syrligare och frächare! Till det serveras vispad grädde med Dulce de leche. strö gärna lite flingsalt över så bryter det av fint mot det söta.
 
 
Ingredienser:
 
Pajskal:
125 g kallt smör
170 g vetemjöl
40 g iskallt vatten
ev. lite åstött kardemumma
 
Vaniljfyllning:
2 dl crème fraiche
1 äggula
3 1/2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Skal från 1 citron
Saft från 1/4 citron
 
2 äpplen
Kanel
 
Vispgrädde
Dulce de leche
 
Så här gör du:
Nyp snabbt ihop smör och mjöl till pajskalet. Tillsätt vatten och eventuellt stött kardemumma. Kavla eller tumma ut degen i en pajform. Ställ i kylen minst 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
 
Vispa ihop alla ingredienser till krämen och fyll sedan i pajskalet. (Spara äggvitan!).
 
Skär äpplet i önskade bitar och fördela över pajen. Pensla med den överblivna äggvitan och strö över kanel. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter Eller tills krämen stelnat och degen är genomgräddad.
 
Servera med vispadgrädde med Dulce de leche.