Kladdkakebakelser
En söt bakelse som bryts av med lime och flingsalt. MUMS!
10 portioner
Ingredienser
Kladdkaka:
200 g arla svenskt smör
100 g mörk choklad
4 1/2 dl strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
3 1/2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
En nypa salt
Limekanderade pecannötter:
100 g pecannötter
3/4 dl råsocker
1/4 dl limesaft (saft från ca 1 lime)
1 tsk flingsalt
Kolasås:
1 dl arla vispgrädde 40%
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk flingsalt
Limeskal från 1 lime
Flingsalt
Vita minimarsmallows
Arla vispgrädde 40%
10 physalis
Så här gör man
Kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Rör ägg och socker i en bunke. Häll i den smälta smör och chokladblandningen, blanda väl. Blanda i de övriga ingredienserna till en jämn smet. Smöra både bottnen och kanterna i en långpanna. Bröa med kakao. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna.
Kolasås:
Blanda grädde, socker, limeskal och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker och salt.
Kanderade pecannötter:
Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr stekpanna i ett par minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. Häll över dem på en tallrik och mät upp råsocker, lime och flingsalt i stekpannan. Rör om, låt det koka i någon minut så att det karamelliseras. Det ska bli gyllenbrunt. Ta pannan från värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över nötterna på bakplåtspapper och låt stelna.
Montering:
Stansa ut cirklar av kakan i önskad storlek. Bred ett tunt lager med kolasås på varje cirkel. Lägg på minimarsmallows och pecannötter. Till sist, ringla över kolasås och strö över lite flingsalt!
Servera med lättvispad grädde!
skriven
Mmmm, de här ser ju helt galet smarriga ut:)